Inną przyczyną wzdęć może być także zbyt małe wydzielanie soku żołądkowego i enzymów trawiennych, a także połykanie powietrza podczas posiłków i piica napojów. Wzdęcia mogą powstawać również jako wynik fermentacji niektórych produktów spożywczych, np. wzdymających lub ciężkostrawnych.
Jeżeli dokuczają Wam wzdęcia unikajcie łączenia błonnika pokarmowego pochodzącego z owoców i warzyw z dużą ilością wody oraz przyjmowania suchych nasion rożlin strączkowych, ponieważ zawierają one duże ilośći węglowodanów fermentujących takich jak: stachiozy i rafinozy.
Unikajcie: czosnku,cebuli, kapusty, brukselki,słodyczy, fermentowanych produktów mlecznych.
Niewskazany jest również pośpiech przy jedzeniu, szybkie połykanie pokarmów.
Zaleca się również podzielenie spożywanych zwyczajowo trzech dużych posiłków na sześć mniejszych, w celu odciążenia przewodu pokarmowego.
A jutro..... zachcianki w ciąży:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz