czwartek, 28 lutego 2013

Zaparcia

Dotykają ponad połowę ciężarnych. Zparcia spowodowane są przez hormony wydzielane podczas ciąży ( m.in progesteron), które spowalniają proces trawienia i osłabiają perystaltykę jelit, powodują zwiotczenie mięśni gładkich. Problem wzmaga  zwiększający się  ucisk rosnącej macicy na odbyt. Najczęściej zdarzają się w końcowym etapie ciąży. Ich przyczyną może być niska aktywność fizyczna oraz dieta uboga w błonnik pokarmowy, a także mała ilość dostarczanych płynów i fermentowanych produktów mlecznych. Czasem zaparcia mogą być spowodownae stosowaniem preparatu żelaza.
W celu zmniejszenia dolegliwości zaleca się:

  • leczenie dietetyczne polegające  na zwiększeniu spożycia pełnoziarnistych produktów zbożowych, warzyw, owoców, przetworów z mleka (jogurtów, kefirów, maślanek, zsiadłego mleka,);
  • wypijanie odpowiedniej ilości wody (2,5-3 litry wody na dobę, a w gorącym klimacie nawet powyżej 3l na dobę);
  • spożywanie czy dodawanie do potraw suszonych śliwek;
  • wypijanie rano na czczo przegotowanej wody z miodem i cytryną; 
  • ograniczenie jedzenia słodyczy, zwłaszcza czekolady, która ma właściwości zapierające;
  • picie zielonej herbaty - dobrej na wszystko;
  • picie kompotu  z suszu - razem z owocami;
  • spożywanie świeżych soków, zarówno owocowych jak i warzywnych;
  • Pod żadnym względem nie wolno stosować herbatek i leków przeczyszczających, ponieważ mogą wywołać skurcze macicy!!!!!
  • Stosowanie oleju rycynowego  zmiejsza wchłanianie składników odżywczych z pokarmu;
Ważne jest aby wypróżniać się regularnie ponieważ  długie przerwy mogą doprowadzić do powstania hemoroidów - bolesnych żylaków  odbytu.

Potrawy z błonnikiem:
1. Jogurt  z musli i świeżymi owocami - dobre zwłaszcza na śnaidanie.
2. Owsianka z jogurtem naturalnym - mały kubeczek około 150g - z suszonami owaocami np morelami, śliwkami, daktylami czy rodzynkami, dodać do tego 3 łyżki płatków owsianych.
3.Kromka chleba z pestkami dyni lub słonecznika, z masłem, plastrem chudego białęgo sera z łyżeczką powideł śliwkowych. 
4. 3-4 łyżki brązowego ryżu wymieszanego z połową pokrojonej, czerwonej papryki, 4 łyżkami kukurydzy, kilkoma różyczkami ugotowanego brokuła i 5 orzechami włoskimi lub 5 łyżkami pestek słonecznika, dodać oliwę i doprawić.
Ważne jest aby jednorazowe spożycie otrębów pszennych nie było większe niż jedna łyżka stołowa dziennie, ponieważ większe spożycie może zadziałać przeczyszczająco, ale też doprowadzić do niewchłonięcia się wszytskich substancji odżywczych.