czwartek, 28 lutego 2013

Zaparcia

Dotykają ponad połowę ciężarnych. Zparcia spowodowane są przez hormony wydzielane podczas ciąży ( m.in progesteron), które spowalniają proces trawienia i osłabiają perystaltykę jelit, powodują zwiotczenie mięśni gładkich. Problem wzmaga  zwiększający się  ucisk rosnącej macicy na odbyt. Najczęściej zdarzają się w końcowym etapie ciąży. Ich przyczyną może być niska aktywność fizyczna oraz dieta uboga w błonnik pokarmowy, a także mała ilość dostarczanych płynów i fermentowanych produktów mlecznych. Czasem zaparcia mogą być spowodownae stosowaniem preparatu żelaza.
W celu zmniejszenia dolegliwości zaleca się:

  • leczenie dietetyczne polegające  na zwiększeniu spożycia pełnoziarnistych produktów zbożowych, warzyw, owoców, przetworów z mleka (jogurtów, kefirów, maślanek, zsiadłego mleka,);
  • wypijanie odpowiedniej ilości wody (2,5-3 litry wody na dobę, a w gorącym klimacie nawet powyżej 3l na dobę);
  • spożywanie czy dodawanie do potraw suszonych śliwek;
  • wypijanie rano na czczo przegotowanej wody z miodem i cytryną; 
  • ograniczenie jedzenia słodyczy, zwłaszcza czekolady, która ma właściwości zapierające;
  • picie zielonej herbaty - dobrej na wszystko;
  • picie kompotu  z suszu - razem z owocami;
  • spożywanie świeżych soków, zarówno owocowych jak i warzywnych;
  • Pod żadnym względem nie wolno stosować herbatek i leków przeczyszczających, ponieważ mogą wywołać skurcze macicy!!!!!
  • Stosowanie oleju rycynowego  zmiejsza wchłanianie składników odżywczych z pokarmu;
Ważne jest aby wypróżniać się regularnie ponieważ  długie przerwy mogą doprowadzić do powstania hemoroidów - bolesnych żylaków  odbytu.

Potrawy z błonnikiem:
1. Jogurt  z musli i świeżymi owocami - dobre zwłaszcza na śnaidanie.
2. Owsianka z jogurtem naturalnym - mały kubeczek około 150g - z suszonami owaocami np morelami, śliwkami, daktylami czy rodzynkami, dodać do tego 3 łyżki płatków owsianych.
3.Kromka chleba z pestkami dyni lub słonecznika, z masłem, plastrem chudego białęgo sera z łyżeczką powideł śliwkowych. 
4. 3-4 łyżki brązowego ryżu wymieszanego z połową pokrojonej, czerwonej papryki, 4 łyżkami kukurydzy, kilkoma różyczkami ugotowanego brokuła i 5 orzechami włoskimi lub 5 łyżkami pestek słonecznika, dodać oliwę i doprawić.
Ważne jest aby jednorazowe spożycie otrębów pszennych nie było większe niż jedna łyżka stołowa dziennie, ponieważ większe spożycie może zadziałać przeczyszczająco, ale też doprowadzić do niewchłonięcia się wszytskich substancji odżywczych.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz