niedziela, 3 marca 2013

Skurcze łydek i ud

U ciężarnych skurcze łydek i ud są bardzo często dolegliwością. Są one spowodowane  nadmiarem fosforanu w stosunku do ilości wapnia we krwi.
W ostatnich miesiącach ciąży, macica powiększając się, uciska na nerwy okolicy miednicy mniejszej oraz na duże naczynia żylne co w następstwie powoduje zastój krwi. Sprzyja to skurczom mięśni nóg.
Oprócz tego skurczom sprzyja też przemęczenie, nieodpowiednia postawa ciała oraz stosowanie środków moczopędnych.
Możemy zmniejszyć lub całkowicie zniwelować tą przykrą dolegliwość ograniczają produkty takie jak: żółty ser, wędliny, mięso. Spożywać więcej przetworów mlecznych (kefir, jogurt, maślanka). Do diety wprowadzić produkty bogate nw wapń: sardynki, orzechy, figi, migdały, suszone morele, natka pietruszki oraz szpinak.
Również niedobów witamin z grupy B oraz magnezu mogą być oznaką bolesnych skurczów. W tym celu należy uzupełnić dietę w produkty zbożowe z pełnego ziarna, orzechy, pestki dyni, nasiona, banany, kakao.
W przypadku niedoborów wapnia i magnezu zaleca się równieź picie wody mineralnej. Według przeprowadzonych badań dane pierwaistki lepiej wchłaniają się z wody niż z pokarmu.
W celu złagodzenia dolegliwośći zaleca się wykonywanie kilka razy dziennie ćwiczeń poprawiających krążenie w nogach – np.  chodzenie na palcach, unoszenie nóg do góery w trakcie odpoczynku, ciepłe  kąpiele, masaż. 
Pozycja do spania powinna wyglądać następująco: układanie się z lekko ugiętymi nogami i poduszką między kolanami. W przypadku wystąpienia surczu należy unieść  wyprostowaną nogi i zgiąćgrzbietowe (do siebie) stopę. Po ustąpieniu skurczu zaleca się wykonanie masażu.
Jeśli dolegliwości się nasilają konieczna jest wizyta u lekarza!