wtorek, 26 lutego 2013

Zgaga

Często pojawia się w okresie ciąży. Przyszłe mamy skarżą się na piekący ból w żołądku, pieczenie w dolnej części klatki piersiowej, za mostkiem. Czasem jest ono połączone z uczuciem goryczy w ustach. Zgaga pojawia się, gdy kwaśna treść żołądka cofa się do przełyku pod wpływem nadmiernego ciśnienia w żołądku lub wskutek rozluźnienia dolnego zwieracza przełyku ( na skutek działania hormonów w ciąży). Ta częsta dolegliwość na szczęście nie stanowi zagrożenia dla matki i płodu. Może pojawiać się we wczesnym okresie ciąży, gdy pod wpływem działania progesteronu zwiotczeniu ulegają mięśnie przewodu pokarmowego. Najczęściej jednak występuje w późniejszych miesiącach i jest spowodowana uciskiem powiększającej się macicy na żołądek i jelita.Towarzyszyć jej mogą uciążliwe odbijanie i kwaśne wymioty. W tym przypadku bardzo ważna jest odpowiednia dieta oraz stabilny przyrost masy ciała w ciąży.


Na zgagę w ciąży jest na szczęście kilka sposobów. Zaleca się: 
  • unikanie nadmiernego wypełnienia żołądka, jedzenie niewielkich i częstych posiłków;
  • ostatni posiłek należy spożyć minimum trzy godziny przed snem;
  • jedzenie bezpośrednio przed położeniem się do łóżka zwiększa ryzyko cofania się treści pokarmowej z żołądka do przełyku;
  • ciężarna powinna unikać potraw gorących, pikantnych, kwaśnych, tłustych oraz konserwowanych,
  • ogranicz jedzenie ostrych potraw takich jak chili, czosnek, cebula lub potrawy o wysokiej kwasowości: owoce cytrusowe, ocet. Należy zrezygnować z  gotowych zestawów przypraw (typu jarzynka, maggi, sos sojowy);
  • należy całkowicie wyeliminować  wszelkie używki, słodycze i soki owocowe z kartonu;
  • ANTIDOTUM może okazać się ciepłe mleko , przetworów mlecznych typu kefir  lub jedzenie migdałów, a także picie siemienia lnianego;
  • należy pić duże ilośći wody niegazowanej, która rozrzedza kwaśny sok żołądkowy;
  • unikaj potraw i napojów zawierających sód, np. zup w proszku, krakersów.
  • posiłki powinny być spożywane powoli;
  • każdy kęs należy dokładnie przeżuwać;
  • należy unikać stresu;
  • powinno ubierać się luźno i wygodnie, ubrania nie powinny opinać brzucha;
  • jeśli nie pomagają domowe sposoby konieczna jest wizyta u lekarza.
  • NALEŻY STANOWCZO ODRADZAĆ STOSOWANIE DOSTĘPNYCH BEZ RECEPTY ŚRODKÓW NEUTRALIZUJĄCYCH DZIAŁANIE KWASU SOLNEGO DOSTĘPNYCH BEZ RECEPTY!

A Wy jakie macie sprawdzone sposoby na zgagę? 

 

 

 



2 komentarze:

  1. Ja ma okropną zgagę, bo problemy z żoładkiem miałam juz przed ciążą.
    Teraz zbawienne jest dla mnie mleko, migdały i czasami gaviskon, który można stosować w ciąży, ale niestety jest dosyć słaby jak dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Do tego rodzaju farmaceutyków organizm bardzo szybko się przyzwyczaja,dlatego działanie gaviskonu może być z czasem słabsze.
    Dlatego tak ważne jest stosowanie odpowiedneij diety.
    pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń